gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babkę drożdżową polecam do popołudniowej kawki. Polecam, jest pyszna - smakowała całej mojej rodzinie.

Babka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. 200 gram mąki wsypujemy do miski i zalewamy pozostałym wrzącym (gotujemy) mlekiem. Mieszamy, po czym dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Masę wlewamy do ciasta, dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę oraz szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy dosypując 150 gram mąki. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 15 minut), po czym przekładamy je do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Babka drożdżowa
200 gram mąki wsypujemy do miski i zalewamy pozostałym wrzącym (gotujemy) mlekiem.
Babka drożdżowa
Mieszamy, po czym dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.
Babka drożdżowa
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Babka drożdżowa
Masę wlewamy do ciasta, dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę oraz szczyptę soli.