Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. 200 gram mąki wsypujemy do miski i zalewamy pozostałym wrzącym (gotujemy) mlekiem. Mieszamy, po czym dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Masę wlewamy do ciasta, dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę oraz szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy dosypując 150 gram mąki. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 15 minut), po czym przekładamy je do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.