Sposób przygotowania:
Sernik gotowany z brzoskwiniami
~BISZKOPT:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka i delikatnie przemieszać. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok 30 min w temp 170-175°C.
Biszkopt jest gotowy, kiedy brzegi odstają od boków formy, a środek ciasta naciśnięty palcem jest jędrny i sprężysty.
Biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
~ SERNIK:
Masło włożyć do garnka, dosypać cukier i razem rozpuścić. Dodać ser z wiaderka i wymieszać do wyrównania konsystencji. Wbić całe jajka, zmiksować i na średnim ogniu ogrzewać, aż masa lekko zgęstnieje.
W międzyczasie rozpuścić w mleku budyń, wlać do masy serowej i gotować kilka minut stale mieszając.
Gorącą masę serową wylać na spód biszkoptowy i nakryć drugą warstwą. Wierzch obciążyć deseczką i odstawić do ostygnięcia. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Wcześniej rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dolać zalewę z puszki z brzoskwiniami i dopełnić zimną wodą do pełnego litra. Odstawić w chłodne miejsce. Tężejącą galaretką zalać owoce i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka i delikatnie przemieszać. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok 30 min w temp 170-175°C.
Biszkopt jest gotowy, kiedy brzegi odstają od boków formy, a środek ciasta naciśnięty palcem jest jędrny i sprężysty.
Biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
~ SERNIK:
Masło włożyć do garnka, dosypać cukier i razem rozpuścić. Dodać ser z wiaderka i wymieszać do wyrównania konsystencji. Wbić całe jajka, zmiksować i na średnim ogniu ogrzewać, aż masa lekko zgęstnieje.
W międzyczasie rozpuścić w mleku budyń, wlać do masy serowej i gotować kilka minut stale mieszając.
Gorącą masę serową wylać na spód biszkoptowy i nakryć drugą warstwą. Wierzch obciążyć deseczką i odstawić do ostygnięcia. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Wcześniej rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dolać zalewę z puszki z brzoskwiniami i dopełnić zimną wodą do pełnego litra. Odstawić w chłodne miejsce. Tężejącą galaretką zalać owoce i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Justi2401
Habibi & Cats
Teraz robię coraz częściej i cieszę się, że się wreszcie zdecydowałam :)
Justi2401 napisał(a):