Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 254]

Sernik gotowany z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczny gotowany sernik bananowy w biszkopcie. Nie jest zbyt słodki. Idealnie smakuje schłodzony.

Sernik gotowany z brzoskwiniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik gotowany z brzoskwiniami

~ BISZKOPT:

  • jajka 10 średnich
  • cukier 9 łyżek
  • mąka 8 pełnych łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 op
  • budyń waniliowy 1 op.

~ SERNIK:

  • twaróg zmielony z wiaderka 1 kg
  • cukier kryształ 1,5 szkl.
  • jajka 6 dużych
  • masło 120 g
  • budyń waniliowy 1 op.
  • mleko 1 szkl.

~ GALARETKA:

  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z brzoskwiniami
~BISZKOPT: 

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka i delikatnie przemieszać. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia. 

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok 30 min w temp 170-175°C. 

Biszkopt jest gotowy, kiedy brzegi odstają od boków formy, a środek ciasta naciśnięty palcem jest jędrny i sprężysty. 

Biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.

~ SERNIK: 

Masło włożyć do garnka, dosypać cukier i razem rozpuścić. Dodać ser z wiaderka i wymieszać do wyrównania konsystencji. Wbić całe jajka, zmiksować i na średnim ogniu ogrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. 

W międzyczasie rozpuścić w mleku budyń, wlać do masy serowej i gotować kilka minut stale mieszając. 

Gorącą masę serową wylać na spód biszkoptowy i nakryć drugą warstwą. Wierzch obciążyć deseczką i odstawić do ostygnięcia. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie. 

Wcześniej rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dolać zalewę z puszki z brzoskwiniami i dopełnić zimną wodą do pełnego litra. Odstawić w chłodne miejsce. Tężejącą galaretką zalać owoce i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Sernik gotowany z brzoskwiniami
Podstawą udanego biszkoptu jest ubicie piany.
Sernik gotowany z brzoskwiniami
Najlepszy do sernika gotowanego jest ser z wiaderka.
Sernik gotowany z brzoskwiniami
Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić.
Sernik gotowany z brzoskwiniami
Gorącą masę serową wylać na rozkrojony biszkopt.
Sernik gotowany z brzoskwiniami
Na wystudzone ciasto położyć brzoskwinie i wylać galaretkę.

Tagi:

deser sernik