2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Babka z lustrzaną polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nowoczesna babka keksowa z rewelacyjną lustrzaną polewą, to hit wśród świątecznych wypieków! Kusi smakiem i wyglądem, poezja!

Babka z lustrzaną polewą

Składniki:

Babka z lustrzaną polewą

 

 

Sposób przygotowania:

Babka z lustrzaną polewą

ETAP 1:

Babka z lustrzaną polewą
jajka ubijamy z cukrami do uzyskania puszystej masy

Jajka połączyć z cukrem ubić do uzyskania puszystej masy

ETAP 2:

Babka z lustrzaną polewą
mąki mieszamy z proszkiem, masło rozpuszczamy

Mąki zmieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić, wystudzić, wlać do ciasta delikatnie zmiksować dodać sok z cytryny i otartą skórkę

ETAP 3:

Babka z lustrzaną polewą
ciasto mieszamy z mieszanką keksową szpatułką

zmiksować, połączyć z mieszanką keksową.

ETAP 4:

Babka z lustrzaną polewą
gotowe ciasto w formie przed pieczeniem po upieczeniu dekorujemy

Ciasto wylać do formy na babkę , piec 50 minut w temp 170*c.

Lustrzana polewa:
Żelatynę namoczyć wg przepisu.

Do rondelka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie.

Słodkich wypieków!