Sposób przygotowania:
Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami
Drożdże mieszamy z cukrem, gdy już będą wodniste to dodajemy do nich wodę i mieszamy. Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao - siekamy razem z margaryną. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i całość zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kule, przekładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą (z kranu). Odstawiamy na 1-1,5h w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z wody, lekko opruszamy mąką i zagniatamy raz jeszcze - cienko wałkujemy i wykrawamy serca (jedno odrobinę większe od drugiego), ja serduszka wycinałam ręcznie, gdyż foremki są trochę za małe. Na każdym sercu układamy po 3 wiśnie odsączone z syropu, boki delikatnie smarujemy wodą, przykładamy większe serca, zlepiamy boki i mocno je dociskamy widelcem. Serduszka pieczemy 13-15 minut w 180*. Ostudzone dekorujemy słodkim lukrem i perełkami.
misia5
Mysiunia
Serducha piekłam w poniedziałek, niestety dziś już zostały po nich tylko wspomnienia.. :)