Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Mielone w sosie porowo marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mielone kotleciki duszone w sosie z marchewką i porem

Mielone w sosie porowo marchewkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone w sosie porowo marchewkowym

 

  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 1 łyżeczka posiekanego majeranku
  • 1 jajko
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 mały por
  • 1 duża marchew
  • 1 kostka rosołku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • mąka do obtoczenia klopsików

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie porowo marchewkowym
Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.Por dokładnie opłukać i drobno pokroić.Warzywa przełożyć do garnka ,wlać ok. pół litra wody ,dodać rosołek i zagotować. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso wyrobić z jajkiem , chlebem , doprawić do smaku solą ,pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić . Uformować klopsiki,obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z obu stron .Klopsiki przełożyć do gotującego się bulionu i dusić ok. pół godziny.Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem .
Mielone w sosie porowo marchewkowym
Wodę ,kostkę rosołową ,potarta marchewkę i pokrojony por zagotować.
Mielone w sosie porowo marchewkowym
Z wyrobionego mięsa uformować kotleciki ,obtoczyć w mące , obsmażyć na rumiano i dodać do gotujących się warzyw -dusić ok. pół godziny .