szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Żołądki w śmietankowo-marchewkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Żołądki zawsze doprawiam na pikantnie. Można je podawać z ziemniakami albo tylko z chlebem. Rewelacyjne:)

Żołądki w śmietankowo-marchewkowym sosie

Składniki:

Żołądki w śmietankowo-marchewkowym sosie

 

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • ½ szkl. śmietany 18 %
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżka wegety
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żołądki w śmietankowo-marchewkowym sosie
Żołądki umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, a wodę z wstępnego gotowania wylać. Znowu zalać wodą, dodać liść laurowy, wegetę i gotować ok. 20 minut. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do żołądków. Razem gotować ok. 1 godziny. Jeśli woda się wygotuje należy uzupełnić. Gdy żołądki będą już miękkie wsypać do nich posiekany koperek. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i śmietaną. Dodawać stopniowo do żołądków. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje.