Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb na serwatce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przepyszny pulchniutki chlebek drożdżowy. Na domowej serwatce (pozostałej po robieniu sera), z dodatkiem zdrowego siemienia lnianego i sezamu

Drożdżowy chleb na serwatce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chleb na serwatce

 

  • 350 g serwatki
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki siemienia lnianego złotego
  • 2 łyżki sezamu
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb na serwatce
Połowę serwatki podgrzać dość mocno i wsypać ziarna: sezam i siemię, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia.

Drugą połowę płynu podgrzać lekko i rozpuścić w niej drożdże i cukier. Dodać oliwę, namoczone ziarna. Na koniec wsypać mąkę pszenną i sól.

Zagnieść jednolite ciasto, odstawić przykryte ściereczką na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować bochenek, przełożyć do dwóch keksówek i wyrównać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
Drożdżowy chleb na serwatce
do zaczynu dodać oliwę, wymieszać całość
Drożdżowy chleb na serwatce
drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej serwatce
Drożdżowy chleb na serwatce
w drugiej połowie serwatki namoczyć ziarna
Drożdżowy chleb na serwatce
wszystkie składniki połączyć, dodać mąkę i sól

Tagi:

pieczywo chleb