Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb na serwatce
Połowę serwatki podgrzać dość mocno i wsypać ziarna: sezam i siemię, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia.
Drugą połowę płynu podgrzać lekko i rozpuścić w niej drożdże i cukier. Dodać oliwę, namoczone ziarna. Na koniec wsypać mąkę pszenną i sól.
Zagnieść jednolite ciasto, odstawić przykryte ściereczką na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować bochenek, przełożyć do dwóch keksówek i wyrównać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
Drugą połowę płynu podgrzać lekko i rozpuścić w niej drożdże i cukier. Dodać oliwę, namoczone ziarna. Na koniec wsypać mąkę pszenną i sól.
Zagnieść jednolite ciasto, odstawić przykryte ściereczką na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować bochenek, przełożyć do dwóch keksówek i wyrównać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce