Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym
Z pokruszonych drożdży, łyżki mąki i wody zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obie mąki i otręby przełożyć do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, ciepłą wodę, miód i sól oraz świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Wyrabiać ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.Uformować chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Foremkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.