anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Łatwy do zrobienia chleb z mieszanej mąki pszennej. Z upieczeniem tego chleba poradzi sobie nawet osoba niedoświadczona.

Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym

 

  • mąka pszenna typ 650 - 275 g
  • mąka pszenna typ 2000 - 250 g
  • otręby pszenne – 10 g
  • świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy - 50 ml
  • drożdże świeże - 25 g
  • woda letnia - 300 ml
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka

 

  • DODATKOWO:
  • mąka na podsypanie - ok. ½ szk.

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym
Z pokruszonych drożdży, łyżki mąki i wody zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obie mąki i otręby przełożyć do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, ciepłą wodę, miód i sól oraz świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Wyrabiać ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.Uformować chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Foremkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym
Przykryć miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym
Uformować chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy.
Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym
Blaszkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika.
Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym
Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos.

Tagi:

chleb pieczywo