Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb z ziemniakami
Do misy robota wlać wodę, dodać szczyptę drożdży (niewielki okruszek świeżych lub szczypta suszonych), wymieszać aby się rozpuściły. Dodać sól i mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 14-16 godzin w temp. pokojowej.
Ziemniaki wrzucić do wody, dodać cukier i drożdże i zmiksować całość blenderem. Wlać do wyrośniętego zaczynu. Dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i uformować kulę.
Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem. Przykryć sciereczką i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 180 i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Wystudzić na kratce
Ziemniaki wrzucić do wody, dodać cukier i drożdże i zmiksować całość blenderem. Wlać do wyrośniętego zaczynu. Dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i uformować kulę.
Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem. Przykryć sciereczką i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 180 i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Wystudzić na kratce