Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami
Do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać. Wsypać otręby pszenne. Do młynka wsypać ziarna ostropestu i zmielić na mąkę. Wsypać do misy.
Następnie dodać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek. Przełożyć do wyścielonej papierem formy, wyrównać, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
Następnie dodać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek. Przełożyć do wyścielonej papierem formy, wyrównać, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.