Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Smaczny drożdżowy chlebek śniadaniowy, ze zdrowym ostropestem i otrębami pszennymi. Pasuje do niego i dżem, i wędlina.

Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami

 

  • 300 g wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 czubate łyżeczki ostropestu
  • 2 czubate łyżki otrębów pszennych
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami
Do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać. Wsypać otręby pszenne. Do młynka wsypać ziarna ostropestu i zmielić na mąkę. Wsypać do misy.

Następnie dodać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek. Przełożyć do wyścielonej papierem formy, wyrównać, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 45 minut. Wystudzić na kratce. 


Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami
w wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać otręby
Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami
w młynku zmielić ziarno ostropestu na mąkę
Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami
dodać ostropest, mąkę i sól, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce
Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami
wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy, uformować bochenek
Drożdżowy chleb z ostropestem i otrębami
wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut w 200 st