Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb dyniowy
Dynię obrać ze skóry, miąższ wrzucić do garnuszka, zmiksować blenderem na puree. Do pojemnika robota wsypać mąkę i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do pojemnika z mąką, dodać puree z dyni i olej. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko i uformować podłużny bochenek. Włożyć do formy 15x28cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (30-40 minut). Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut, obniżyć do 180 i piec jeszcze 30 minut. gdyby chleb się za szybko rumienił przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce