Sposób przygotowania:
Chleb pszenno żytnizaczyn
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml wody, dodajemy 100 g mąki, dokładnie wymieszamy i odstawiamy na 30 - 60 minut.
pierwsze zarabianie
W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól.
Wyrośnięty zaczyn i wodę dodajemy do reszty mąki i wyrabiamy gładkie ciasto około 10 minut.
Wyrobione przykrywamy folią spożywczą ( ja dodatkowo przykryłam czystą ściereczka) i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej.
formowanie
Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość, ale w połowie tego czasu zwilżoną ręką naciągamy każdy bok ciasta do środka- przykrywamy i pozostawiamy do dalszego wyrastania.
Ciasto przekładamy na blat albo stolnicę oprószoną mąką i formujemy podłużny bochenek.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na kolejne 1,5 godziny do drugiego wyrośnięcia.
pieczenie
Chleb nacinamy bardzo ostrym nożem albo skalpelem w kilku miejscach.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (góra - dół), spryskujemy od środka wodą, albo wrzucamy na spód kilka kostek lodu, żeby zaparować piekarnik.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez około 40 -45 minut.
Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia, aby odparował.