Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb z dynią
W dużej misce mieszamy suche składniki z puree z dyni. Mleko podgrzewamy do około 36 stopni i wlewamy do reszty składników. Mieszamy drewnianą łyżką i chwilę wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, wyrabiamy 2-3 minuty i przekładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki o wymiarach 13x26cm (ja miałam tylko długą keksówkę, więc chlebek wyszedł długi i niski). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. na 30-35 minut, przy czym na 10 minut prze końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 st. Odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.