Sposób przygotowania:
Chleb z ziemniakami i suszonym oregano
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie do drożdży dodajemy sól,jajko,masło,mąkę i dolewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości,następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach,lekko studzimy.
4. Ciepłe ziemniaki razem z oregano dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do foremki o wymiarach 30 cm x 7 cm 8 cm,posmarowanej olejem i oprószonej mąką.
5. Tak przygotowany chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczony chlebek studzimy.
2.Po tym czasie do drożdży dodajemy sól,jajko,masło,mąkę i dolewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości,następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach,lekko studzimy.
4. Ciepłe ziemniaki razem z oregano dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do foremki o wymiarach 30 cm x 7 cm 8 cm,posmarowanej olejem i oprószonej mąką.
5. Tak przygotowany chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczony chlebek studzimy.
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i polecam taki chleb, wiadomo, że domowy najlepszy :)
mocsłodkości
Babeczka35
Polecam, jest bardzo smaczny i wilgotny :)
Czekoladka 2