Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chleb z ziemniakami i suszonym oregano

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis na ten chleb znalazłam w książce Domowe wypieki, do przepisu oczywiście wprowadziłam własne zmiany.Chleb wyszedł bardzo pyszny,lekko wilgotny za sprawą ziemniaków i pięknie pachnący za sprawą aromatyczne pachnącego oregano.

Chleb z ziemniakami i suszonym oregano

Składniki:

Chleb z ziemniakami i suszonym oregano

Ciasto:

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania foremki
  • mąka pszenna do posypania stolnicy i foremki

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniakami i suszonym oregano
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2.Po tym czasie do drożdży dodajemy sól,jajko,masło,mąkę i dolewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.

3. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości,następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach,lekko studzimy.

4. Ciepłe ziemniaki razem z oregano dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do foremki o wymiarach 30 cm x 7 cm 8 cm,posmarowanej olejem i oprószonej mąką.

5. Tak przygotowany chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Upieczony chlebek studzimy.