gosia76

gosia76

Kucharz
[Przepisów: 12]

Drożdżowy warkocz (pyszny)

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

http://img222.imageshack.us/img222/7089/acquisizioneaschermoint.jpg

Drożdżowy warkocz (pyszny)

Składniki:

Drożdżowy warkocz (pyszny)

 

 

  • Rozczyn:
  • 20g drozdzy
  • 1 lyzka cukru
  • 200ml letniego mleka
  • 4-5 lyzek maki

 

 

  • Nadzienie:
  • 200g serka ricotta lub innego slodkiego bialego sera
  • 1 lyzka cukru
  • kilka rozgniecionych ciastek amaretto

Sposób przygotowania:

Drożdżowy warkocz (pyszny)
Drozdze rozcieramy z łyżka cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z 5-6 lyzkami maki. Zostawiamy aż rozczyn urośnie. Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, sol, rozczyn z drozdzy i jajka wymieszane z cukrem i rozpuszczona margaryna. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na okolo 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce. Wyrosniete ciasto walkujemy na stolnicy, grubosc 5-6 mm. Calosc smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Odcinamy 2 kawalki. Nastepnie nalezy przekroic rulon po srodku wzdluz ale nie do konca! Z dwoch paskow pleciemy warkocz, odciete wczesniej kawalki umieszczamy na poczatku i na koncu. Przenosimy na blaszke wylozona papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 1 godzine. Pieczemy w 180° w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.