Sposób przygotowania:
Drożdżowy warkocz (pyszny)
Drozdze rozcieramy z łyżka cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z 5-6 lyzkami maki. Zostawiamy aż rozczyn urośnie. Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, sol, rozczyn z drozdzy i jajka wymieszane z cukrem i rozpuszczona margaryna. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na okolo 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce. Wyrosniete ciasto walkujemy na stolnicy, grubosc 5-6 mm. Calosc smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Odcinamy 2 kawalki. Nastepnie nalezy przekroic rulon po srodku wzdluz ale nie do konca! Z dwoch paskow pleciemy warkocz, odciete wczesniej kawalki umieszczamy na poczatku i na koncu. Przenosimy na blaszke wylozona papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 1 godzine. Pieczemy w 180° w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.
lilalo
kasik12
Henia
Sarenka
gosia76
Dziekuje za mile komentarze i pozdrawiam.