Sposób przygotowania:
Drożodżowiec z jabłkami
Do sporej miski dodajemy kolejno: rozkruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy. Następnie wlewamy rozmieszane jajka, olej i mleko. Mąkę przesiewamy przez sito i wsypujemy na wierzch, na sam koniec dajemy sól. Miskę nakrywamy ściereczka i odstawiamy na 3-4 godziny. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny zagniatamy ciasto na kruszonkę. Wkładamy ją do woreczka i kładziemy do lodówki. Po upływie 3-4 godzin wszystkie produkty w misce mieszamy drewnianą łyżką lub robotem z końcówką do ciasta drożdżowego i wyrabiamy ciasto. Wyrobione wykładamy na blachę wysmarowaną olejem. Na ciasto kładziemy jabłka obrane i pokrojone w sporą kostkę. Na wierzch rozprowadzamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 55-60 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.