Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drugie życie drożdżówki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały podwieczorek lub mała słodkość do kawy.

Drugie życie drożdżówki. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drugie życie drożdżówki.

 

  • 4 kromki czerstwej drożdżówki ( równie dobrze może być chałka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • ręczniki papierowe
  • ewentualnie cukier puder

Sposób przygotowania:

Drugie życie drożdżówki.
Jajka, mleko, cynamon, cukier...mieszamy w naczyniu na jednolitą masę. Na patelnię wlewamy niewielką porcję oleju i rozgrzewamy. Kromki ciasta maczamy w jajkach, kilkakrotnie obracając aby dokładnie namokły i układamy na gorącej patelni. Olej ma być gorący aby się warstwa wierzchnia szybko ścięła, jednak później smażymy wolno...aby się ścięło jajko które dostało się do środka. Smażymy na obie strony na rumiano. Wyciągamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubimy słodsze wydanie posypujemy pudrem.
Drugie życie drożdżówki.
Nigdy nie wyrzucam czerstwiejącego ciasta. Kroję na kromki i suszę.
Drugie życie drożdżówki.
Dokładnie wymoczone w jajku kromki, odzyskają świeżość i nabiorą nowego smaku.