Sposób przygotowania:
Dufinki z mięsem
1. Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam solą i pierzem.
2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek ciasta kładę porcję farszu mięsnego. Brzegi zlepiam formując kulkę.
4. Kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano. Po wyjęciu odsączam tłuszcz na papierowym ręczniku.
2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek ciasta kładę porcję farszu mięsnego. Brzegi zlepiam formując kulkę.
4. Kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano. Po wyjęciu odsączam tłuszcz na papierowym ręczniku.
SylaUla
kasia900