kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sałatka z pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną sałatkę z pieczonych, kolorowych warzyw. Do tego sos z serka wiejskiego. Polecam.

Sałatka z pieczonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z pieczonych warzyw

 

  • 2 średnie upieczone buraczki
  • 1 mały upieczony seler
  • 1 średnia upieczona pietruszka
  • 3 małe upieczone marchewki
  • 200 gram serka wiejskiego
  • 4 łyżki maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych warzyw
Upieczone warzywa obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Pokrojony buraczek dzielimy na dwie części i układamy warstwy w misce: buraczek, pietruszka, seler, marchewka i buraczek. Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem.
Do miseczki przekładamy serek wiejski i dolewamy maślankę oraz dodajemy resztę przypraw i olej, mieszamy i polewamy sałatkę. Sałatkę mieszamy razem z sosem. Przed podaniem schładzamy.
Sałatka z pieczonych warzyw
Pokrojonego buraczka przekładamy do miseczki.
Sałatka z pieczonych warzyw
Pokrojoną pietruszkę i seler przekładamy na buraczka.
Sałatka z pieczonych warzyw
Następnie wkładamy pokrojoną marchewkę i buraczka.
Sałatka z pieczonych warzyw
Maślankę dolewamy do serka, dodajemy przyprawy i olej, mieszamy.