Sposób przygotowania:
Ziemniaki dofinki (Dauphine)
Umyte ziemniaki ugotować bez obierania. Najlepiej uczynić to dzień wcześniej. Wodę zagotować z dodatkiem soli i masła. Garnek zdjąć z palnika, wsypać mąkę i całość porządnie wymieszać. Rondelek z powrotem postawić na mały ogień i ciągle mieszać do momentu aż ciasto zgęstnieje i będzie odstawać od garnuszka.
Masę ponownie zdjąć z ognia i stopniowo wbić do niej jajka - ubijać. Ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z ciastem i doprawić solą z pieprzem. Całość dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki smażyć na mocno rozgrzanym oleju aż osiągną złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu za pomocy łyżki cedzakowej i osuszyć na ręczniku kuchennym. Podawać od razu po przyrządzeniu,
Masę ponownie zdjąć z ognia i stopniowo wbić do niej jajka - ubijać. Ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z ciastem i doprawić solą z pieprzem. Całość dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki smażyć na mocno rozgrzanym oleju aż osiągną złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu za pomocy łyżki cedzakowej i osuszyć na ręczniku kuchennym. Podawać od razu po przyrządzeniu,