MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dwukolorowy makaron, z dwukolorowym sosem. Smacznego :)

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem

 

  • 70g mięsa wieprzowego (ja użyłam plastrów schabu)
  • 300g śmietany 30%
  • żółte spaghetti 30sztuk
  • zielone (bazyliowe) spaghetti - 30sztuk
  • 2 kulki (małe) szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki wegety
  • oliwa czosnkowa lub kujawski z czosnkiem

Sposób przygotowania:

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem
Makarony wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody - gotujemy al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku z dwiema łyżkami śmietany - blendujemy na "papkę". Mięso kroimy w małe kawałki, cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy czosnkowej, wrzucamy mięso i cebulkę, doprawiamy wegetą i rumienimy z dwóch stron. Gdy mięso jest gotowe, wlewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Sos ma odparować i zrobić się kremowy! Gdy makaron jest gotowy, wyciągamy go z wody (nie polewamy zimną wodą!) i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Połowę makaronu nakładamy na talerz. Do drugiej części makaronu dodajemy szpinak - mieszamy dokładnie, i nakładamy na talerz obok pierwszego makaronu. Można posypać parmezanem, przyozdobić natką z pietruszki
Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem
Wieprzowinę i cebulkę smażymy na smakowej oliwie - do zarumienienia