Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona botwina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie np.na kolację.

Duszona botwina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona botwina

 

  • 1 pęczek botwiny
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 czubate łyżeczki borówek do mięs i serów (ze słoiczka)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona botwina
Botwinę oczyścić,umyć, lekko osuszyć. Liście odciąć od łodyg (łodygi i korzeń wykorzystać do innej potrawy). Liście grubo posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać do niej posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Dodać posiekaną botwinę, chwilę podsmażać. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić kilka minut. Po ok. 5 minutach zdjąć przykrywkę i gotować dalej bez przykrycia na dużym ogniu.Jak płyn zredukuje się o ok.połowę, dodać borówki, sól i pieprz. Wymieszać i gotować dalej bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje.Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Duszona botwina
Grubo posiekane oczyszczone liście botwiny.
Duszona botwina
Zrumieniona na oleju cebula z posiekanym czosnkiem.
Duszona botwina
Posiekane liście botwiny dodane do cebuli i czosnku.
Duszona botwina
Borówki dodane do podduszonej lekko botwiny.

Tagi:

sery ser