Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Duszona czerwona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Spróbuj sama! Super surówka na bardziej wykwintne okazje.

Duszona czerwona kapusta

Składniki:

Duszona czerwona kapusta

 

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 3 kwaśne jabłka
  • 10dkg roszynek
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • cukier, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Duszona czerwona kapusta
Kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na grubych oczkach, wrzucić z kapustą do rądla, dodać masło, sok z cytryny, wino lekko posolić i dusić aż kapusta będzie miękka. Wtedy dodać rodzynki i zawiesinę z mąki i wody, zagotować. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.