Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna kalarepka duszona na maśle z dodatkiem koncentratu pomidorowego i świeżego koperku. Polecam jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i jajka sadzonego.

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle

Składniki:

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle

Przygotowanie warzyw:

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle
Przygotowujemy warzywa: koperek siekamy, a kalarepkę ścieramy na tarce.

Kalarepki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i siekamy.

Gotowanie:

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle
Do ugotowanej kalarepki dodajemy pozostałe składniki.

Kalarepkę przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, miękką dokładnie odcedzamy, dodajemy masło, koperek i koncentrat pomidorowy.

Przyprawianie i duszenie:

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle
Gotową uduszoną kalarepkę podajemy jako dodatek do drugiego dania.

Kalarepkę dusimy kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową podajemy. Smacznego życzę.