Sposób przygotowania:
Faszerowane kalarepki w sosie z bobem i porem
Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób - powinien być al dente.
Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek. Ryż ugotować też al dente. Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.
Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki. Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Blog: Cooking for Emily
Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek. Ryż ugotować też al dente. Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.
Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki. Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Blog: Cooking for Emily