Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Faszerowane kalarepki w sosie z bobem i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasem warto kalarepkę podać w inny sposób - np. pieczoną i duszoną. W takiej postaci pokazuje całą swoją delikatność. Ja postanowiłam kalarepkę z ryżem w towarzystwie śmietanowego sosu z bobem i porem. Lato na talerzu!

Faszerowane kalarepki w sosie z bobem i porem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faszerowane kalarepki w sosie z bobem i porem

 

  • 5 kalarepek
  • 100 g ryżu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • ½ jasnozielonej papryki
  • szczypta soli
  • ½ kg bobu
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 pory, pokrojone w talarki
  • pół pęczka koperku
  • 2 grube plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Faszerowane kalarepki w sosie z bobem i porem
Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób - powinien być al dente.

Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek. Ryż ugotować też al dente. Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.

Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki. Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Blog: Cooking for Emily
Faszerowane kalarepki w sosie z bobem i porem