ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Duszona kapusta czerwona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem

Duszona kapusta czerwona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona kapusta czerwona

 

  • kapusta średnia czerwona 1 sztuka,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • cebula 1 sztuka,
  • jabłka 2 sztuki,
  • cukier 4 łyżki,
  • goździki 5 sztuk,
  • kucharek 1 łyżka,
  • ocet jabłkowy 2 łyżki,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • przyprawa w płynie - ile potrzeba,
  • mąka pszenna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta czerwona
Kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty

Na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka i podsmażać z 3 minuty

Dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem z 20 minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony

Wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty.
Duszona kapusta czerwona
Na oleju zeszklić cebule z jabłkami pokrojonymi
Duszona kapusta czerwona
Wsypać mąkę pszenną i szybko zamieszać do zagęszczenia

Tagi:

kapusta