Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kapusta czerwona duszona z jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Taka kapusta to idealny dodatek do drugiego dania. W tej wersji najbardziej smakuje mojej rodzinie. Najczęściej podaję ja z ulubionym mięsem i ziemniakami. Pyszna, pachnąca i pełna witamin.

Kapusta czerwona duszona z jabłkiem

Składniki:

Kapusta czerwona duszona z jabłkiem

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 kwaśne jabłko
  • masło do smażenia ( około 3 łyżki )
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona duszona z jabłkiem
1. Kapustę czerwoną oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Po tym czasie miękką kapustę bardzo dokładnie odcedzamy. 

2. Jabłko myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy razem z masłem do kapusty. 

3. Całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy.

Tagi:

kapusta