SUPERPRZEPIS

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami Więcej zdjęć (3)

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest delikatna i krucha. Lekkiej słodyczy nadaje jej suszona żurawina, która wypełnia jej środek. Wspaniale smakuje z duszoną, czerwoną kapustą i kukurydzianymi kopytkami.

Składniki:

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

 

DUSZONA CZERWONA KAPUSTA:

  • 1/2 małej główki kapusty czerwonej
  • 25 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

KOPYTKA KUKURYDZIANE:

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

ETAP 1:

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami
Polędwiczki nafaszerować żurawiną i natrzeć przyprawami.

Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 min. Kiedy żurawina napęcznieje odlać wodę.

Polędwiczki oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Napełnić żurawiną. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem.

Polędwiczki odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.

ETAP 2:

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami
Do kapusty wlać wino, sok z cytryny i doprawić do smaku.

W garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć.

Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje.

Kopytka kukurydziane.

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami
Do kaszy dodać jajko i obie mąki. Wymieszać.

Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Odstawić do przestudzenia.

Do jeszcze ciepłej kaszy dodać mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami
Pokroić ukośnie spłaszczony wałek.

Przełożyć na stolnicę i z masy uformować wałeczek, lekko podsypując mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem.

Przed podaniem podsmażyć.

ETAP 5:

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami
Polędwiczkę obsmażyć na rumiano z każdej strony.

Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano. Obsmażyć z każdej strony, ale tylko chwilę.

Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Jeżeli polędwiczki są bardzo małe, to czas pieczenia skrócić do 20 min.

Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min i pokroić w plastry.

Wyłożyć na talerz gorącą kapustę, polędwiczki i podsmażone na maśle kopytka. Udekorować natką pietruszki i podawać.