Sposób przygotowania:
Paprykowy schab podany na czerwonej kapuście
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry. Następnie każdy plaster nacieramy papryką i białym pieprzem. Odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie plastry mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy wodą, tak żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości, gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn i przyprawiamy do smaku solą.
3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, dodajemy masło, tak około 2-3 łyżki. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę dusimy.
4. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy.
Rady: Ja użyłam papryki w płatkach,ale możemy użyć mielonej papryki.
2. Po tym czasie plastry mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy wodą, tak żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości, gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn i przyprawiamy do smaku solą.
3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, dodajemy masło, tak około 2-3 łyżki. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę dusimy.
4. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy.
Rady: Ja użyłam papryki w płatkach,ale możemy użyć mielonej papryki.