Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona kapusta z pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duszona młoda kapusta z dodatkiem posiekanych młodych pokrzyw. Pyszny dodatek do obiadu lub samodzielna potrawa np. na kolację.

Duszona kapusta z pokrzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona kapusta z pokrzywami

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 garść młodych pokrzyw
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • 2 szczypty mielonego kminku
  • 1 mały liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pszennej mąki
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta z pokrzywami
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować. Dodać ją do cebuli. Wymieszać, podsmażać kilka minut. Pokrzywy (wierzchołki młodych roślin) opłukać, posiekać. Pokrzywy dodać do kapusty. Dodać też trochę przyprawy uniwersalnej, kminek, cukier, liść laurowy i ziele angielskie, wlać wodę. Wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, oprószy ją mąką. Wymieszać, jeszcze chwilę gotować, co chwilę mieszając. Doprawić do smaku odrobiną soli. Natkę pietruszki posiekać, dodać do kapusty. Wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu lub z chlebkiem na kolację.
Duszona kapusta z pokrzywami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Duszona kapusta z pokrzywami
Poszatkowana kapusta dodana do cebuli i podsmażona.
Duszona kapusta z pokrzywami
Posiekane młode pokrzywy dodane do podsmażonej kapusty.
Duszona kapusta z pokrzywami
Miękka kapusta z pokrzywami oprószona pszenną mąką.