Sposób przygotowania:
Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta
Mięso pooporcjować umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć porcje. Przyrumienić z obu stron. dodać cebulę, kiedy się przyrumieni ułożyć ją na mięsie, posypać czosnkiem pokrojonym na drobne plasterki posolić i oprószyć grubym pieprzem i bazylią, podlać winem, na każdej porcji ułożyć łyżkę jarzębiny.Przykryć pokrywką i dusić, w razie potrzeby uzupełniać płyn wodą.Kapustę pokroić najlepiej w kwadraciki o boku ok 3 cm. wrzucić na wrzątek w celu sparzenia. Odcedzić, dodać olej, pomidory, marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki, czosnek również w plasterkach oraz przyprawy i dusić pod przykryciem ok 20 min. pod koniec dodać pokrojone na plasterki oliwki. i odparować.Kapustę wyłożyć na półmisek, Na kapuście ułożyć żeberka delikatnie by nie spadła z nich jarzębina i cebulka. Pozostały sos z mięsa zagotować dodać łyżeczkę cukru i zagęścić łyżeczką mąki. Polewać mięso przed podaniem.