luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta na kolorowo

Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta

 

  • żeberka 3 porcje
  • 3 łyżki konfitury z jarzębiny
  • pieprz grubo mielony
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 100 ml wina czerwonego
  • tłuszcz do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta
Mięso pooporcjować umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć porcje. Przyrumienić z obu stron. dodać cebulę, kiedy się przyrumieni ułożyć ją na mięsie, posypać czosnkiem pokrojonym na drobne plasterki posolić i oprószyć grubym pieprzem i bazylią, podlać winem, na każdej porcji ułożyć łyżkę jarzębiny.Przykryć pokrywką i dusić, w razie potrzeby uzupełniać płyn wodą.Kapustę pokroić najlepiej w kwadraciki o boku ok 3 cm. wrzucić na wrzątek w celu sparzenia. Odcedzić, dodać olej, pomidory, marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki, czosnek również w plasterkach oraz przyprawy i dusić pod przykryciem ok 20 min. pod koniec dodać pokrojone na plasterki oliwki. i odparować.Kapustę wyłożyć na półmisek, Na kapuście ułożyć żeberka delikatnie by nie spadła z nich jarzębina i cebulka. Pozostały sos z mięsa zagotować dodać łyżeczkę cukru i zagęścić łyżeczką mąki. Polewać mięso przed podaniem.
Żeberka z jarzębiną i duszona kapusta
Etap 1