Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Duszona karkówka w jabłkach i cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i soczyste mięsko w sosie jabłkowo-cebulowym

Duszona karkówka w jabłkach i cebuli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona karkówka w jabłkach i cebuli

 

  • 1/2 kg karkówki
  • 2 średnie cebulki
  • 3 średnie jabłka np. malinówki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Duszona karkówka w jabłkach i cebuli
Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić .Karkówkę pokroić w plastry i obsmażyć na rumiano na oliwie.Kotlety przełożyć do garnka i podlać gorącą wodą tak ,aby było przykryte.Połowę jabłek ,obraną i posiekaną cebulę dodać do mięsa.Dusić ok. 30 minut potem dodać resztę jabłek.Doprawić solą ,świeżo zmielonym pieprzem. Doprawić roztartym w dłoniach majerankiem.Dalej dusić ok. 10 minut.
Duszona karkówka w jabłkach i cebuli
Kotlety z karkówki obsmażyć na rumiano z obu stron , podlać gorącą wodą i dodać jabłka z cebulką
Duszona karkówka w jabłkach i cebuli
Mięso dusimy do miękkości , dodajemy resztę jabłek , doprawiamy majerankiem i dusimy jeszcze 10 minut