p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Duszona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sposób na łopatkę wieprzową

Duszona łopatka

Składniki:

Duszona łopatka

 

  • 1 kg łopatki bez kości,
  • 1 op. marynaty pikantnej Prymat,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 szt. kostki warzywnej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Duszona łopatka
Mieszamy opakowanie marynaty pikantnej z 2 łyżkami oliwy, 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku i 1 łyżką majeranku. Dokładnie nacieramy łopatkę mieszanką i zostawiamy przykrytą w lodówce do następnego dnia. Następnego dnia podsmażamy łopatkę na 1 łyżce oleju z dwóch stron, podlewamy wrzącą wodą, dodajemy kostkę warzywną i dusimy do miękkości, obracając mięso co jakiś czas, gdy woda odparuje podlewamy wg potrzeb. Mięso można kroić na chleb lub zrobić pokroić łopatkę na grubsze plastry i podawać z sosem.