ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pasztet mieszany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet z resztek porosołowych z dodatkiem wątróbki wieprzowej i przyprawami jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa.

Pasztet mieszany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet mieszany

 

  • kurczak z rosołu około 1,5 kg,
  • szponder wołowy z rosołu 50 dag,
  • wątroba wieprzowa 60 dag,
  • cebula 2 sztuki,
  • pieprz cayenne 1 łyżeczka,
  • cząber 2 łyżka,
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • bułka tarta 1-2 szklanki

Sposób przygotowania:

Pasztet mieszany
Mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę.

Wątóbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować.

Do masy dodać przyprawy, tartą bułkę tyle, ile masa wciągnie, aby nie za luźna i za gęsta i dobrze wszystko wyrobić.

Blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą

Tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut, w formie pasztet wystudzić, można porcje zamrozić.
Pasztet mieszany.
Zawsze warto zrobić większą ilość pasztetu i zamrozić.
Pasztet mieszany.
Mozna użyć maszynki do mięsa, ja użyłam rozdrabniacz i blender.
Pasztet mieszany.
Najlepiej mieć swoją domową bułkę tartą, jest bardziej smakowo pasująca do pasztetu.