ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz robiłam krokiety z wafli, ale na pewno nie ostatni, są smaczne, smakują jak naleśnikowe, a szybciej są gotowe na obiad, jak najbardziej mogą być podane na Wigilię.

Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami

 

  • wafle kwadratowe 1 opakowanie,
  • kasza gryczana 2 woreczki,
  • kapusta kiszona ugotowana 50 dag,
  • cebula 1 większa,
  • pieczarki 50 dag,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki,
  • pieprz, sół - ile potrzeba,
  • jajka 5-6 sztuk,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka,
  • tarta bułka - ile potrzeba,
  • barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami
Kaszę gryczaną ugotować w niesolonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami.

Usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem, solą.

Wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety.

Jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce.

Na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem.
Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami
Na pewno będę robić z różnymi farszami, również na słodko.
Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami
Pieczarki smazyć z cebulą i kostkami grzybowymi.
Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami
Mój pierwszy raz trochę nieporadny, ale następne będą bardziej udane.
Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami
Olej dodany do jajek lepiej trzyma panierkę.
Krokiety z wafli z kaszą, kapustą i pieczarkami
Po każdym smażeniu czyszczę patelnię recznikiem papierowym i daję świeży olej.