WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Duszona młoda kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajny, wiosenny dodatek do obiadu, jak i bezmięsny obiad. Liście młodej kapusty duszone w całości.

Duszona młoda kapusta

Składniki:

Duszona młoda kapusta

 

  • 1-2 główki młodej kapusty
  • 1 por
  • pęczek koperku
  • 3-4 plastry surowego boczku
  • 2 szkl bulionu
  • 3-4 listki laurowe
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Duszona młoda kapusta
Liście z kapusty oddzielamy i lekko sparzamy. Zwijamy w dość ciasne ruloniki, jak na gołąbki i układamy w szerokim naczyniu. 

Boczek kroimy na kawałki i wysmażamy z niego skwarki, lekko solimy i polewamy kapustę.

Dolewamy bulion, dokładamy liście laurowe, pokrojony w plasterki por i drobno posiekany koperek. 

Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka i w razie potrzeby doprawiamy.