SUPERPRZEPIS

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem

  • 9
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem Więcej zdjęć (2)

Pyszne krokieciki z duszoną młodą kapustą z pieczarkami i boczkiem możecie podać same lub z filiżanką barszczu.

Składniki:

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem

 

  • Na ok 20 sztuk:

 

 

  • Farsz:
  • 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści)
  • 750g pieczarek
  • 250g boczku wędzonego bez skóry
  • 3 łyżki oleju smakowego (czosnek, bazylia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem

Naleśniki

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem
Z mleka i pozostałych składników przygotowujemy ciasto

Mleko, wodę, olej oraz jajka mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26 cm.

Farsz

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem
Kapustę, pieczarki i boczek dusimy na wolnym ogniu do zrumienienia

Kapustę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy kapustę i dusimy na małym ogniu. Na osobnej patelni dusimy pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek- do całkowitego wytopienia się tłuszczu. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krokiety

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem
Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy, panierujemy i smażymy na oleju

Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy na kształt krokieta. Panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Smażymy na oleju, na małym ogniu.