slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 810]

Pieczona makrela

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną, pieczoną rybkę. Idealna na obiad lub kolację z dodatkiem sałatki. Polecam zrobić.

Pieczona makrela

Składniki:

Pieczona makrela

 

  • 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych

Sposób przygotowania:

Pieczona makrela
Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę.

Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.