Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Młoda kapusta z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Duszona młoda kapusta z cebulą, pieczarkami, rzodkiewką i botwinką... Doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielna potrawa np. z pieczywem.

 Młoda kapusta z dodatkami

Składniki:

Młoda kapusta z dodatkami

 

  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże pieczarki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka botwinki
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z dodatkami

Etap 1

Młoda kapusta z dodatkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Młoda kapusta z dodatkami
Oczyszczone i pokrojone pieczarki rzodkiewki i łodygi i korzonki botwinki.

Łodygi botwinki drobno pokroić, korzonki oskrobać i pokroić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, przekroić na 4 części każdą. Pieczarki, botwinkę i rzodkiewki dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.

Etap 3

Młoda kapusta z dodatkami
Poszatkowane liście młodej kapusty i botwinki.

Kapustę i liście botwinki poszatkować.

Etap 4

Młoda kapusta z dodatkami
Masło roślinne i przyprawy dodane do kapusty z botwinką.

Wrzucić je do garnka, dodać masło roślinne, trochę soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej, wlać szklankę wody. Dusić bez przykrycia na dużym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Mieszać od czasu do czasu.

Etap 5

Młoda kapusta z dodatkami

Po zdjęciu z ognia dodać masło (82% tł.) i mieszać, aż się rozpuści. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do obiadu lub na kolację z pieczywem.