Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z dodatkamiEtap 1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Etap 2
Łodygi botwinki drobno pokroić, korzonki oskrobać i pokroić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, przekroić na 4 części każdą. Pieczarki, botwinkę i rzodkiewki dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Etap 3
Kapustę i liście botwinki poszatkować.
Etap 4
Wrzucić je do garnka, dodać masło roślinne, trochę soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej, wlać szklankę wody. Dusić bez przykrycia na dużym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Mieszać od czasu do czasu.
Etap 5
Po zdjęciu z ognia dodać masło (82% tł.) i mieszać, aż się rozpuści. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do obiadu lub na kolację z pieczywem.