thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Duszona modra kapusta z nutką Wschodu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna kapusta jako dodatek do pieczonych mięs

Duszona modra kapusta z nutką Wschodu

Składniki:

Duszona modra kapusta z nutką Wschodu

 

  • 500 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy typu wegeta
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 goździk
  • 2 łyżki octu, np. zwykłego lub jabłkowego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Duszona modra kapusta z nutką Wschodu
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ok. 30 minut- na czas gotowania się kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem, tak by tylko ją przykryć, dodać wegetę, listki laurowe i ziele. Gotować ok. 20- 25 minut do miękkości pod przykryciem. Na głębokiej patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Gotową kapustę przelać na sicie, przepłukać i dodać na patelnie, dodać też rodzynki i starte na grubych oczkach jabłko, ocet, goździk, podlać wrzątkiem, dusić 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, łyżeczką cukru, sosem sojowym, podlać octem, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Podawać na ciepło lub na zimno z pieczonym mięsem i ziemniakami. Miskę udekorować natką pietruszki.