zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Duszona polędwica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobra duszona polędwica

Duszona polędwica

Składniki:

Duszona polędwica

 

  • 75dag poledwicy wolowej
  • oliwa z oliwek
  • 30g maczki kokosowej
  • 5dag tluszczu
  • 125ml slodkiej smietanki

 

Sposób przygotowania:

Duszona polędwica
Mieso oczyscic z blon,dokladnie oplukac,osuszyc.Rozbic delikatnie tluczkiem,posmarowac oliwa,przykryc odstawic na 15min.Po tym czasie posolic mieso,oproszyc maka i obsmazyc z obydwu stron na rozgrzanym tluszczu.Przelozyc do rondla(z odrobina tluszczu w ktorym sie smazylo). Smietane posolic,dokladnie wymieszac z reszta maki.Polac mieso.Przykryc,wstawic do piekarnika,piec 20-25min.Gdy mieso lekko ostygnie,pokroic na plastry w poprzek wlokien,ulozyc na polmisku,odstawic w cieple miejsce.Sos w ktorym dusilo sie mieso,podgrzac,doprawic do smaku sola i pieprzem.Gotowym sosem polac porcje miesa.