Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Duszona Wątróbka z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa raczej mało dietetyczna. Ale od czasu do czasu można zrobić sobie taką kulinarną przyjemność :)

Duszona Wątróbka z boczkiem

Składniki:

Duszona Wątróbka z boczkiem

 

  • 4 plastry boczku
  • 4 średnie kawałki słoniny
  • 50 dag wątróbek cielęcych
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki mąki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Duszona Wątróbka z boczkiem

Aby przyrządzić duszoną wątróbkę z boczkiem  musisz:

Wątróbkę pozostawić w mleku przez 3 godziny. Następnie usuń z niej błony i pokrój na plastry.  Obtocz mąką i obsmaż po obu stronach na brązowo, na słoninie. Wątroba powinna być różowa w środku, 5 do 10 minut smażenia jest więc dla niej wystarczające. Usmaż boczek aż będzie chrupiący. Wątróbkę dopraw solą i pieprzem, posyp usmażonym boczkiem i podawaj. Smacznego!