Sposób przygotowania:
Duszone kawałki schabowe
Schab rozbić tłuczkiem i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką mieloną papryką oraz majerankiem. Doprawione mięso obsypać pszenną mąką. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem podsmażyć doprawione i oprószone mąką mięso z każdej strony. Obsmażone schabowe kawałki przełożyć do garnka i dodać do nich rozkruszoną kostkę rosołową i liście laurowe. Mięso z dodatkiem kostki rosołowej i liści laurowych zalać zimną wodą w takiej ilości, by woda wystawała jedynie nieco odrobinę ponad mięso. Nastawić mięso zalane wodą na gotowanie i dusić je pod lekko uchyloną przykrywką na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie i aromatyczne, a z wody utworzy się zawiesisty sosik.