ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Duszone piersi kurczaka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, łatwe, proste danie na obiad z piersi kurczaka. Duszone mięso w sosie jest idealne do ziemniaków, makaronów, ryżu czy też kaszy.

Duszone piersi kurczaka w sosie własnym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Duszone piersi kurczaka w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Duszone piersi kurczaka w sosie własnym
Piersi kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Piersi duże przeciąć na połowę i jeszcze raz na połowę, powinno być 16 kawałków, piersi wymieszać z kucharkiem, obtaczać w mące i zrumienić na gorącym oleju, posypać tymiankiem. Wlać wodę, zagotować i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa z 25 minut.

Resztę mąki wymieszać z solą w wodzie i wlać do piersi mieszając do zagęszczenia sosu, posypać pieprzem mielonym i zdjąć z ognia.

Ziemniaki w osolonej wodzie ugotować i tłuczkiem pognieść, fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Duszone piersi kurczaka w sosie własnym
Piersi kroję na cieńsze i mniejsze kawałki.
Duszone piersi kurczaka w sosie własnym
Duszone pod przykryciem są szybko gotowe.
Duszone piersi kurczaka w sosie własnym
Pieprz czarny mielony najlepiej pasuje do sosu.
Duszone piersi kurczaka w sosie własnym
Podawać piersi z sosem z dodatkami jakie się lubi.
Duszone piersi kurczaka w sosie własnym