Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym
Pierś namocz w osolonej zimnej wodzie na około 15-20 minut. Wstaw ziemniaki. Por oczyść i pokrój w talarki, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej 3-4 łyżki oleju na patelni, wrzuć por z liściem laurowym, podduś około 5 minut, dodaj marchew. Posól i popierz delikatnie. Do jogurtu dodaj połowę szklanki gotującej się wody z ziemniakami.
Piersi wyjmij z wody, osusz i przypraw swoimi ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycę czerwoną. Rozgrzej drugą patelnię, posmaruj małą ilością oleju. Połóż piersi na gorącej patelni i smaż około 3-4 minut, na średnim ogniu.
Do warzyw w tym czasie dodaj jogurt, imbir i sok z cytryny. Zamieszaj i duś dalej. Mięso przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. dodaj je do sosu i podduś następne 2 minuty. Posyp natką lub koperkiem. Ziemniaki powinny już być miękkie, odcedź i utłucz. Wyłóż wszystko na talerze. Smacznego.
Rozgrzej 3-4 łyżki oleju na patelni, wrzuć por z liściem laurowym, podduś około 5 minut, dodaj marchew. Posól i popierz delikatnie. Do jogurtu dodaj połowę szklanki gotującej się wody z ziemniakami.
Piersi wyjmij z wody, osusz i przypraw swoimi ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycę czerwoną. Rozgrzej drugą patelnię, posmaruj małą ilością oleju. Połóż piersi na gorącej patelni i smaż około 3-4 minut, na średnim ogniu.
Do warzyw w tym czasie dodaj jogurt, imbir i sok z cytryny. Zamieszaj i duś dalej. Mięso przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. dodaj je do sosu i podduś następne 2 minuty. Posyp natką lub koperkiem. Ziemniaki powinny już być miękkie, odcedź i utłucz. Wyłóż wszystko na talerze. Smacznego.