Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to danie idealne dla ludzi lubiących połączenie imbiru, cytryny i jogurtu z delikatnym mięsem jakim niewątpliwie jest pierś z kurczaka.

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym

na obiad dla 2 osób

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym
Pierś namocz w osolonej zimnej wodzie na około 15-20 minut. Wstaw ziemniaki. Por oczyść i pokrój w talarki, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Rozgrzej 3-4 łyżki oleju na patelni, wrzuć por z liściem laurowym, podduś około 5 minut, dodaj marchew. Posól i popierz delikatnie. Do jogurtu dodaj połowę szklanki gotującej się wody z ziemniakami.

Piersi wyjmij z wody, osusz i przypraw swoimi ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycę czerwoną. Rozgrzej drugą patelnię, posmaruj małą ilością oleju. Połóż piersi na gorącej patelni i smaż około 3-4 minut, na średnim ogniu.

Do warzyw w tym czasie dodaj jogurt, imbir i sok z cytryny. Zamieszaj i duś dalej. Mięso przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. dodaj je do sosu i podduś następne 2 minuty. Posyp natką lub koperkiem. Ziemniaki powinny już być miękkie, odcedź i utłucz. Wyłóż wszystko na talerze. Smacznego. 
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym
Piersi namocz w osolonej wodzie, potem osusz, pokrój w plastry i przypraw
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym
Podsmaż warzywa, gdy będą miękkie dodaj jogurt, imbir i cytrynę
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym
Mięso usmażnie za długo z obu stron, a następnie dodaj do sosu z warzywami, sokiem z cytryny, imbirem i jogurtem
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo imbirowym
Podduś całość jeszcze 2 minuty, dodaj natkę lub koperek. Podawaj np.z ziemniakami.