Sposób przygotowania:
Duszone schabowe roladki nadziane papryką i cebulą
Plastry schabu rozbić tłuczkiem oraz natrzeć je z obu stron solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Umytą paprykę pozbawić nasion i pokroić na niezbyt grube i długie paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na środku każdego plastra mięsa kłaść trochę papryki i po trochu obu cebul. Zwijać mięso chowając tym samym ułożone warzywa do środka i spinać zrolowany schab wykałaczkami. Zwinięte, nafaszerowane mięsne roladki panierować w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Obsmażać mięsne roladki z obu stron na patelni z olejem do zrumienienia. Obsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać je wodą do takiego poziomu, by woda sięgała nieco ponad schabowe roladki. Do mięsa zalanego wodą dodać kostkę rosołową, posiekany koperek i oprószyć całość granulowanym czosnkiem. Nastawić mięso w wodzie z dodatkami na gotowanie. Dusić mięso w garnku z nałożoną, ale uchyloną przykrywką przez około 40 minut na niedużym ogniu. W trakcie duszenia roladek dodać do sosu dwie łyżeczki mąki. Od czasu do czasu przemieszać roladki w trakcie duszenia, by się nie przypalały, by nie przywierały do garnka. My zjadaliśmy roladki z dodatkiem kaszy gryczanej, ale z powodzeniem można je zjadać z dodatkiem ziemniaków, ryżu, czy innych odmian kasz lub z tym co sobie każdy indywidualnie preferuje.