Sposób przygotowania:
Roladki schabowe na modrej kapuście
Grzyby przepłukac dokładnie. Rodzynki i grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
Schabowe rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i obficie pieprzem z obu stron. Na każdym rozsmarować musztardę- miałam francuską ale może być jakaś pikantna - rosyjska lub sarepska. Posypać posiekaną natką pietruszki i na każdym położyć pasek boczku, zawinąć ściśle w roladkę, spiąć wykałaczką. Roladki zarumienić na oleju z wszystkich stron. Roladki przełożyć na talerz, na patelnię dodać 1 łyżkę masła i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Na patelnię z cebulą dodać 1/2 słoika kapusty ( chodzi o duży słoik litrowy - 900g)- to około 8 łyżek kapusty. Nie trzeba jej osączać. Włożyć roladki, dodać pokrojona śliwkę ze skórką, odciśnięte rodzynki i grzybki. Dusić ok. 20- 25 minut. Można podlać zalewą z kapusty. Doprawić do smaku cukrem, sosem sojowym, pieprzem, dodać tymianek. W czasie duszenia ugotować ziemniaki.
Roladki podawać na kapuście, z dodatkiem ziemniaków, posypane natką pietruszki. Mięso wyszło kruche, aromatyczne i soczyste.
Kotlety schabowe kupiłam już rozbite- na miejscu pani wpuściła je w taką maszynę, na życzenie- i powiem, że są wyjątkowo bardziej kruche i soczyste niż jak zazwyczaj rozbijałam tłuczkiem w domu denerwując przy tym sąsiadów:-)
Schabowe rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i obficie pieprzem z obu stron. Na każdym rozsmarować musztardę- miałam francuską ale może być jakaś pikantna - rosyjska lub sarepska. Posypać posiekaną natką pietruszki i na każdym położyć pasek boczku, zawinąć ściśle w roladkę, spiąć wykałaczką. Roladki zarumienić na oleju z wszystkich stron. Roladki przełożyć na talerz, na patelnię dodać 1 łyżkę masła i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Na patelnię z cebulą dodać 1/2 słoika kapusty ( chodzi o duży słoik litrowy - 900g)- to około 8 łyżek kapusty. Nie trzeba jej osączać. Włożyć roladki, dodać pokrojona śliwkę ze skórką, odciśnięte rodzynki i grzybki. Dusić ok. 20- 25 minut. Można podlać zalewą z kapusty. Doprawić do smaku cukrem, sosem sojowym, pieprzem, dodać tymianek. W czasie duszenia ugotować ziemniaki.
Roladki podawać na kapuście, z dodatkiem ziemniaków, posypane natką pietruszki. Mięso wyszło kruche, aromatyczne i soczyste.
Kotlety schabowe kupiłam już rozbite- na miejscu pani wpuściła je w taką maszynę, na życzenie- i powiem, że są wyjątkowo bardziej kruche i soczyste niż jak zazwyczaj rozbijałam tłuczkiem w domu denerwując przy tym sąsiadów:-)
thegrooba
bernika
wedith1
luna
Sarenka