SUPERPRZEPIS

Schabowe roladki duszone w kapuście

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Schabowe roladki duszone w kapuście Więcej zdjęć (5)

Smaczne roladki nadziewane kurkami duszone w kapuście i śmietanie

Składniki:

Schabowe roladki duszone w kapuście

 

  • 6 plastrów kotleta schabowego
  • 1 duża garść kurek
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1 duża garść kapusty kiszonej
  • 1 mały por
  • sól
  • pieprz
  • 200 gram śmietany 12%
  • 3 listki laurowe
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki duszone w kapuście
Kurki dokładnie oczyścić i krótko podsmażyć na oliwie .Posolić szczyptą soli.Schabowe kotlety rozbić tłuczkiem posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem .Boczek pokroić w plasterki lub kostkę.Rozdzielić na kotlety potem położyć porcję kurek .Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.Roladki posolić i usmażyć na rumiano na oliwie.Por opłukać i pokroić .Kapustę drobno posiekać,Na patelnię po smażeniu mięsa wlać oliwę i dodać pokrojone warzywa.Chwilę smażyć i podlać jedną szklanką wody.Dodać pokruszone liście laurowe,śmietanę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Na kapuście ułożyć usmażone roladki i przykryć pokrywą.Dusić ok. 20 minut.Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki .
Schabowe roladki duszone w kapuście
Kotlety rozbić tłuczkiem,posolić ,popieprzyć i nałożyć porcję farszu z grzybów i boczku
Schabowe roladki duszone w kapuście
Schabowe roladki smażą się na rumiany kolorek z każdej strony
Schabowe roladki duszone w kapuście
Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć posiekaną kapustę i pora
Schabowe roladki duszone w kapuście
Do kapusty ze śmietaną przełożyć roladki i dusić ok. dwadzieścia minut