iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Duszone skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię dania mięsne, szczególnie faszerowane. Tu kości jest wyjąć trudno, ale smak wynagradza trud.

Duszone skrzydełka

Składniki:

Duszone skrzydełka

 

  • 1 kg skrzydełek drobiowych,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • kostka rosołowa drobiowa,
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus,
  • 1 cebula,
  • szklanka bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

Duszone skrzydełka
Skrzydełka myjemy, wyjmujemy z nich kości lotki odkrawamy. Pieczarki, cebulę, marchewki, pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka solimy, mąkę mieszamy z papryką, obtaczamy skrzydełka w mące i smażymy na gorącym oleju 15 min na złoto z każdej strony. Farsz warzywny z listkami solimy i dusimy w rondlu podlewając bulionem warzywnym do miękkości, dodajemy koncentrat i skrzydełka, dusimy 10 min, zdejmujemy z ognia. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku zalewamy kuskus i przykrywamy na 10 min. Skrzydełka z warzywami przekładamy na talerz i podajemy z kuskusem.