dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Skrzydełka duszone z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Skrzydełka z kurczaka duszone z ryżem i cebulką w aromatycznym sosie pomidorowym. Prosty sposób na kurczaka.

Skrzydełka duszone z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka duszone z ryżem

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 1/3 szkl ryżu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 masła
  • 2 łyż przyprawy uniwersalnej
  • 4 łyż keczupu
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 łyż soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyż cukru
  • przyprawa do kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka duszone z ryżem
Skrzydełka dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Na dno brytfanny wykładamy suchy ryż (ja pomieszałam zwykły z pełnoziarnistym). Na ryżu układamy skrzydełka. Mięso obficie oprószamy przyprawą do kurczaka. Następnie układamy krążki obranej cebuli. Do rondla wlewamy 1 1-2 l wody. Dodajemy masło, keczup, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość zagotowujemy, a następnie zalewamy kurczaka. Pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż mięso i ryż będzie miękkie. Smacznego.
Skrzydełka duszone z ryżem
Skrzydełka oczyszczamy i dokładnie płuczemy.
Skrzydełka duszone z ryżem
Ryż wsypujemy do brytfanny i wyrównujemy.
Skrzydełka duszone z ryżem
Na ryżu układamy skrzydełka oraz krążki cebuli.
Skrzydełka duszone z ryżem
Zagotowujemy zalewę i polewamy nią mięso i ryż.